Το νησί μας

Κρήτη
Είναι το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο από τα ελληνικά νησιά και το πέμπτο μεγαλύτερο νησί στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η Κρήτη αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας και του πολιτισμού της Ελλάδα, ενώ διατηρεί τα δικά της τοπικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά της, όπως την δική της ποίηση και μουσική . Ήταν το κέντρο του Μινωικού πολιτισμού, που σήμερα θεωρείται ο αρχαιότερος που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη.

PicMonkey Collage4 PicMonkey Collage5 PicMonkey Collage6

αρχείο λήψης (5)  bull_leaping_from_fresco_at_knossos.teach

images (1) αρχείο λήψης (4)
Βουνά και κοιλάδες
Η Κρήτη είναι ορεινή, και ο χαρακτήρας της ορίζεται από μια σειρά ψηλών βουνών από τα δυτικά προς τα ανατολικά, διαμορφωμένη από τρεις διαφορετικές ομάδες βουνών:
1. Το Λευκά Όρη ή τα Λευκά Όρη
2. Η Δίκτη ή Λασιθιώτικα Όρη
3. Η Ίδη ή Ψηλορείτης
Αυτά τα βουνά πλουτίζουν την Κρήτης με κοιλάδες, όπως την κοιλάδα του Αμαρίου, εύφορα οροπέδια όπως το οροπέδιο Λασιθίου, Ομαλού και Νίδα. Σπήλαια, όπως Γουργούθακα, Δικταίον και Ιδαίον (τη γενέτειρα του αρχαίου ελληνικού θεού Δία), και μια σειρά από φαράγγια.

PicMonkey Collage 3 PicMonkey Collage1

PicMonkey Collage2

Φαράγγια και λίμνες
Το νησί έχει μια σειρά από φαράγγια, όπως το φαράγγι της Σαμαριάς, το φαράγγι Ίμβρου, το Κουρταλιώτικο φαράγγι, το Φαράγγι Χα, Φαράγγι Πλατανιών, το Φαράγγι των Νεκρών (στην Κάτω Ζάκρο, Σητεία) και το φαράγγι του Ρίχτη και τον καταρράκτη στα Έξω Μουλιανά.
Υπάρχουν μόνο δύο λίμνες γλυκού νερού: Λίμνη Κουρνά και τη λίμνη Αγιάς.
Η  λίμνη Βουλισμένη στον Άγιο Νικόλαο,στο Λασίθι, ήταν στο παρελθόν μια λίμνη με γλυκό νερό, αλλά τώρα συνδέεται με τη θάλασσα.

PicMonkey Collage7 PicMonkey Collage8 PicMonkey Collage9 PicMonkey Collage10 PicMonkey Collage11
Η Κρήτη τα έχει όλα
Η Κρήτη έχει πολλά να προσφέρει. Οι αμμώδεις παραλίες κατά μήκος της ακτογραμμής είναι ένας τέλειος τρόπος για να περάσετε ένα δροσερό απόγευμα, απολαμβάνοντας τον ήλιο και το μπάνιο σας στα καταγάλανα νερά τους. Και για τους τολμηρούς τουρίστες, η Κρήτη είναι το ιδανικό μέρος. Το μονοπάτι Ε4 περνά από τα βουνά της Κρήτης, η οποία μαζί με πολλά φαράγγια της προσφέρουν μοναδικές ορειβατικές και πεζοπορικές εμπειρίες, καθιστώντας το νησί έναν ιδανικό προορισμό διακοπών όλο το χρόνο.

e4  e4_map

PicMonkey Collage

Κρητική κουζίνα
Κρήτη διατηρεί ακόμα την αφθονία των τοπικών πολιτιστικών χαρακτηριστικών, όπως τη δική του μουσική και διάλεκτο , καθώς και την υπέροχη κρητική κουζίνα. Απολαύστε το δείπνο σας σε μια παραδοσιακή ταβέρνα δίπλα στη θάλασσα, δοκιμάζοντας τοπικά εδέσματα, όπως ντάκος σαλάτα, οφτό κρέας και απάκι, με ένα ποτήρι ρακί και ένα πιάτο με διάφορα είδη τυριών.

τσικουδια

ντακος ΚΡΗΤΙΚΑ-ΤΥΡΙΑ

12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *